راهنمای سفر به شیراز
- مجتبی رضایی
- 1401/7/17
بخش بزرگی از ایرانگردی با ماجراجویی در تاریخ گره خورده است و یکی از جذابیتهای سفرهای داخلی، کاوش تاریخچه مناطق است. شیراز شهر تاریخی و خوشآبوهوای استان فارس است و با عطر بهار نارنج، حالوهوایی بهشتی پیدا میکند. جاهای دیدنی شیراز از پربازدیدترین مناطق گردشگری در ایران هستند. این شهر علاوه بر لذت تاریخگردی، شانس گشتوگذار در طبیعت ناب را هم برایتان فراهم میکند.
۱. باغ نارنجستان قوام، از جاهای دیدنی شیراز
شیراز شهر باغهای مشهور و بهشتی ایران است و گوشهوکنار آن، باغهای خوشرنگولعاب با آبوهوایی دلچسب جا خوش کردهاند. باغ نارنجستان یا همان باغ قوام، یکی از جاهای دیدنی شیراز است که در خیابان لطفعلی خان زند واقع شده است.
باغ نارنجستان یادگار دوران قاجار است و حالوهوایی تاریخی دارد. درختهای خوشقدوقامت و گلهای رنگارنگ، گوشهوکنار باغ نارنجستان را زیبا کردهاند. پس از گذر از در ورودی و لذت از تماشای هنر منبتکاری این در چوبی، وارد هشتی با سقفی مزین به هنرهای ستودنی معماری ایرانی، همچون گچکاری، مقرنسکاری، آجرکاری و کاشیکاری خواهید شد.
۲. باغ عفیف آباد، لذت از هنر گلآرایی
در طول گشتوگذار در جاهای دیدنی شیراز، باید فهرست بلندی از باغهای ایرانی را در الویتهای خود قرار دهید و خودتان را برای در بهشتگردی آماده کنید. باغ عفیف آباد یکیدیگر از مکان های دیدنی شیراز است و شاهکاری در هنر گلآرایی باغهای ایرانی محسوب میشود.
عفیف آباد از قدیمیترین باغهای شیراز است و در زمان ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده است. در معماری این عمارت دو طبقه، از سبک هخامنشی، ساسانی و قاجار استفاده شده است. این عمارت شباهت بسیاری به ساختمان باغ ارم شیراز دارد و ایوان بزرگی با ستونهای سنگی در نمای آن خواهید دید که رو به حوض مستطیلی باغ قرار گرفته است.
تزئینات خاص معماری ایرانی و درهای چوبی، از ویژگیهای بصری عمارت باغ عفیف آباد شیراز است. امروزه این باغ به موزه نظامی تبدیل شده است و میتوانید بعد از لذت از طبیعت خوشرنگولعاب باغ، سری به موزه بزنید تا از تاریخ صنعت نظامی در ایران بیشتر بدانید.
۳. باغ دلگشا، اولین سازه کلاه فرهنگی در ایران
باغ دلگشا از قدیمیترین باغهای بهشتی در مکان های دیدنی شیراز است و در محله سعدیه واقع شده است. جریان آب قنات آرامگاه سعدی که به چشمه قنات «گازارن» معروف است، به باغ دلگشا هم میرسد و این باغ را سبز میکند.
علاوه بر عطر و رنگ گلها و گیاهان، یک عمارت دیدنی سه طبقه نیز در آن دیده میشود که اولین ساختمان کلاه فرنگی در ایران است. درختانی همچون گردو، نارنج، سرو، پرتقال، کاج و… در این باغ صف بستهاند.
ماجراجویی در دلگشا با ورود از در اصلی در سمت جنوب آغاز خواهد شد. بهار یکی از بهترین زمانها برای بازدید از باغ دلگشا است، زیرا فضای این باغ با شکوفههای درختان متنوعی خوشرنگوبو میشود که بیشباهت به بهشت نیست.
حوض هشت ضلعی، جوی زلال آب، آبنماها و درختان خوشقدوقامت شما را به مرکز باغ هدایت میکنند. مثل بسیاری از باغهای ایرانی بنای اصلی باغ در کانون توجه مجموعه واقع شده است و طرح چهار باغ یا در واقع چهار خیابان پر گلوگیاه با جوی آب در چهار جهت جغرافیای این باغ دیده میشود.
۴. باغ موزه نظر، بامانده از دوران زندیه
باغ نظر یا همان موزه پارس از مکان های دیدنی شیراز است که از دوران حکومت زندیه به جامانده و کریمخان زند در این باغ آرمیده است. باغ نظر نیز مثل تمام باغهای ایرانی با صفی از درختان بلندقامت و گلهای زیبا آراسته شده و حوض و فواره، زیبایی آن را کامل کرده است.
در باغ نظر، قدیمیترین موزه استان فارس با نام «موزه پارس» واقع شده است. این بنای هشت ضلعی به دستور کریمخان زند برای برپایی مراسم تشریفاتی کشور هنگام میزبانی از نمایندگان دیگر کشورها ساخته شد و به همین دلیل از مهمترین بناهای شیراز محسوب میشده است.
این بنا بیش از 80 سال است که بهعنوان موزه در میان جاهای دیدنی شیراز معرفی میشود و امروزه مجموعهای از سکههای قدیمی، انواع مهر، اشیای فلزی، ظروف سفالی و… در آن نگهداری میشود. موزه پارس یک نمونه کامل از صفحات تاریخ است و میتوانید ردپای دورههای پیش از تاریخ تا دوره معاصر را در این موزه ببینید.
۵. باغ ارم، در فهرست میراث جهانی یونسکو
باغ ارم از جاهای دیدنی شیراز و از نمونههای بینظیر باغ ایرانی است که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. درختان سرسبز شیرازی و جذابیتهای معماری ساختمان اصلی، از ویژگیهای باغ ارم شیراز است. بهمحض ورود به باغ ارم شیراز، محو زیبایی رویایی آن خواهید شد. گذرگاههای باغ ارم همچون دیگر باغهای خوشآبورنگ شیراز، فضایی بهشتی دارند.
با وقتگذرانی و قدم زدن در باغ ارم حسوحالی تازه پیدا خواهید کرد و از عطر گلهای رز سرمست خواهید شد. گذرگاههای این باغ از غرب به شرق و از شمال به جنوب امتداد پیدا میکنند و در ابتدای مسیر غرب به شرق باغ، استخر بزرگ و ساختمان چشمنواز این مجموعه را خواهید دید.
۶. باغ جهان نما، از دیگر جاهای دیدنی شیراز
باغ جهان نما یکی دیگر از جاهای دیدنی شیراز است که بعد از دروازه قرآن، پیش رویتان سبز میشود. این باغ زیبا در همسایگی مقبره حافظ واقع شده است و فاصله آن با پای پیاده تا حافظیه در حدود 15 دقیقه است. کندهکاریهای هنرمندانهای روی چوبهای تنه درخت، در ورودی باغ از شما استقبال میکنند. وارد باغ جهان نما بشوید و از قدم زدن در اطراف باغچههایی پر از بنفشه، اطلسی، داوودی، رز هفت رنگ و… لذت ببرید.
درختانی همچون سرو، کاج و نارنج را در این باغ بسیار خواهید دید. عمارتی کلاه فرنگی را در مرکز باغ جهان نما خواهید دید که ساختاری هشت ضلعی دارد. هر چند قدمت این باغ به زمان حکومت سلسله «مظفر» و «اینجو» در قرن هشتم میرسد، اما ساختمان این باغ و حوضهای آن در زمان کریمخان زند و به دستور وی بنا شده است.
۷. مسجد نصیرالملک، دنیای عرفانی رنگ و نور
شیشههای رنگی و کاشیکاریهای خوشرنگولعاب، مسجد نصیرالملک را به یکی از منحصربهفردترین مساجد ایران تبدیل کرده است و هرساله سیل گردشگران داخلی و خارجی به سمت این مسجد سرازیر میشوند. رنگ صورتی جلوه خاصی در هنر ظریف کاشیکاری این مسجد دارد و به همین دلیل نصیرالملک به «مسجد صورتی» ایران نیز شناخته میشود.
این مسجد در محله قدیمی گود عربان واقع شده است و مثل سایر بناهای سنتی ایران، با فضای هشتی و دالان شما را به حیاط هدایت میکند. قسمت منحصربهفرد این مسجد بنای شبستان آن است که با شیشههای رنگی، کاشیهای خوشرنگ و مقرنسکاری ظرافتمندانهای آراسته شده است.
۸. حافظیه، خانه ابدی لسان الغیب
حافظ شناسنامه شیراز است و این شهر با نام و نشان این شاعر بزرگ ایرانی گره خورده است. حافظیه، مقبره لسان الغیب است و بازدید از مکان های دیدنی شیراز، با رفتن به حافظیه کامل میشود. مقبره حافظ در دورانهای مختلف دستخوش تغییرات و مرمتهای بسیاری شده است، اما بنای کنونی این مقبره متعلق به دوران پهلوی و بر اساس طرح یکی از معمارها و باستانشناسهای فرانسوی با نام «آندره گدار» ساخته شد.
ساخت حافظیه با حمایت وزارت آموزش و پرورش و یکی از چهرههای سیاسی و ادبی آن زمان به نام «علی اصغر حکمت» ممکن شد و این بنا تا امروز بهعنوان یادبودی از شاعر بزرگ ایرانی در شهر شعر و ادب پابرجاست.
۹. سعدیه، آرامگاه استاد سخن
شیراز شهر شعر ادب است و خانه ابدی یکی دیگر از شاعران خوشقریحه سرزمین پارس در این شهر واقع شده است. شیرازگردی با رفتن به سعدیه، آرامگاه استاد سخن، رنگی از آرامش به خود میگیرد. این مقبره تماشایی با طرحی از «محسن فروغی»، با الهام از معماری خاص ایرانی ساخته شده و امتیاز موقعیت مکانی این مقبره، همسایگی با باغ دلگشا است.
ساختمان آرامگاه شامل دو ایوان متقاطع است و ردیف پلهها روبهروی بنا واقع شده است. گنبد فیروزهای سعدیه توجه هر گردشگری را به خود جلب میکند و استفاده از سنگ مرمر در فضای داخلی، زیبایی بنا را دو چندان کرده است. سعدیه با هشت ستون بنا شده و با هنر کاشیکاری مزین شده است.
دیدگاه ها