موزه استالین
- ویر استار تریپ پلاس
- 1401/9/9
موزه باتومی استالین؛ چگونه یادگار یک دیکتاتور جذابه گردشگری شد؟
گرجستان، این کشور زخم خورده از کمونیسم، اکنون به نگین کشورهای قفقاز تبدیل شده است. کشوری که آسیایی یا اروپایی بودن آن چندان مشخص نیست.
هر چند که گرجستانیها و دولتمردان آنها بیشتر تمایل دارند خود را اروپایی بدانند، با این حال این کشور به کشورهای آسیایی از جمله ایران نیز دسترسی خوبی دارد. همین علت باعث شده تا ایرانیها گرجستان را در کنار ترکیه به یکی از ممقاصد اصلی گردشگری خود تبدیل کنند. اکنون بر کمتر کسی جاذبههای گردشگری این کشور پوشیده است. در جذابیت عروس قفقاز برای گردشگران ایرانی همین بس که در سال 2017 بیش از 300 هزار نفر ایرانی تور گرجستان رفته اند و حتی بسیاری از افراد اقامت این کشور را دریافت کردهاند. احتمالا بسیاری از ایرانیها با جاذبههای گردشگری این کشور از قبیل مجموعه دوایت گارجا تفلیس، شهرک سنگی واردزیا، ساعت نجومی جذاب و پیچیده در شهر باتومی، کلیسای متخی و سینما آپولو در شهر باتومی آشنایی دارند. اما زیباییهای عروس قفقاز تنها به این موارد ختم نمیشود. در این مقاله قصد داریم تا شما را با یکی از جاذبههای تاریخی این کشور یعنی موزه باتومی استالین آشنا کنیم. موزهای که نشان میدهد چگونه میتوان از یادگار یک دیکتاتور نیز درآمد کسب کرد!
باتومی؛ از شهر دوم عروس قفقاز چه میدانیم؟
ابتدا بهتر است کمی با شخص استالین و شهر باتومی آشنا شویم. باتومی یکی از شهرهای بندری این کشور که در حاشیه دریای سیاه قرار دارد. این شهر یکی از زیباترین شهرهای گرجستان به شمار رفته و بعد از تفلیس به عنوان یکی از شهرهای پرطرفدار و توریستپذیر این کشور محسوب میشود. از سه طریق هوایی، زمینی و دریایی میتوان به باتومی سفر کرد که معروفترین آنها هوایی و زمینی است. فرودگاه این شهر بعد از فرودگاه شهر تفلیس دومین فرودگاه گرجستان بوده و دارای استانداردهای روز دنیا به لحاظ هوانوردی است.
اما این تنها موزه استالین نیست که باتومی را به دومین شهر جذاب عروس قفقاز تبدیل کرده است. این شهر آثار متعدد تاریخی و مناظر زیبای طبیعی را در خود جای داده که از جمله آنها میتوان به تندیس مدیا باتومی، باغ گیاهشناسی، آکواریوم، پارک دلفینها، دریاچه نوریگلی، آبشار ماخونتستی و بلوار زیبای این شهر اشاره کرد که مناظر زیبایی از آب آن را احاطه کرده است. اگرچه در نگاه اول بیشتر طبیعت زیبای باتومی چشم گردشگران را خیره میکند، اما این شهر از دو اثر تاریخی نیز بهره میبرد که در شهرت آن بسیار تاثیرگذار بوده است. کلیسای جامعه این شهر به همراه موزه باتومی استالین دو اثر تاریخی این شهر هستند. هر چند که شهرت موزه استالین بسیار بیشتر از کلیسا باتومی بوده و میتوان گفت که بیشتر شهرت باتومی بخاطر وجود این موزه است. چرا که حاوی وسایل بکر تاریخی است که اطلاعات زیادی را در خصوص استالین در اختیار گردشگران قرار میدهد.
استالینی که نامش استالین نبود!
خب تا اینجا با شهر زیبای باتومی آشنا شدیم. اما بد نیست کمی نیز در مورد استالین بدانیم. شاید تعجب کنید که بسیاری از مردم گرجستان خاطره خوبی از استالین ندارند، با وجود آنکه خود اهل این کشور بوده است. این در حالی است که از نام او اینگونه برمیآید که استالین یک شخصیت اصالتا روسی باشد. اما اینگونه نیست. البته زمانی بیشتر تعجب میکنید که او نه اهل شهر باتومی بلکه زادگاه وی شهر گوری گرجستان بوده است. گوری یکی از شهرهای کوچک این کشور است. بد نیست بدانیم که نام اصلی او استالین نبوده، چرا که استالین یک نام روسی و نه گرجی است. نام اصلی استالین، ژوزف جوگاشویلی بوده که یک نام کاملا گرجی است و او بعدها نام روسی استالین را برای خود انتخاب کرد.
استالین در سال 1879 به دنیا آمده و آن زمان گرجستان بخشی از امپراطوری روسیه به شمار میآمد. نام استالین با نام لنین دیگر دیکتاتور شوروی گره خورده است چرا که بعد از وی به قدرت رسید. استالین در دوران حکمرانی خود به قتل و کشتارهای زیادی متهم شده است. او بسیاری از گروههای قومی را سرکوب و تبعید کرد. برخی تعداد کشته شدگان ناشی از اقدامات وی را بیش از 60 میلیون نفر برآورد کردهاند.
هر چند این عدد اغراق است، اما واقعیت آن است که نام وی به عنوان یکی از حاکمان خشن تاریخ ثبت شده است. به نحوی که معمولا از اقدامات لنین و استالین تحت عنوان یکی از خشنترین اقدامات حاکمان در طول تاریخ یاد میکنند. استالین همچنین در شکست دادن نازیهای آلمانی نقش اساسی را داشته و از آن به عنوان یکی از موفقیتهایش یاد میکنند.
او یکی از پیشگامان نهضت کارگری نیز محسوب میشده که در ابتدا رهبری شورش و اعتراضات کارگری را بر عهده داشته است. از آنجا که معمولا زندگی سیاستمداران مختلف فارغ از منصف یا ظالم بودن آنها بعد از مدتی برای مردم جالب توجه میشود، اکنون زندگی دیکتاتور سابق شوروی نیز برای بسیاری از افراد مورد سوال است. اقامت کوتاه وی در شهر باتومی باعث شد تا بعدها محل اقامت او به عنوان موزه استالین شناخته شود که در ادامه به بررسی ویژگیها و جاذبههای آن خواهیم پرداخت.
موزهای که شما را به عمق تاریخ میبرد!
بیشک برای اکثر علاقمندان به تاریخ خصوصا تاریخ شوروی موزه استالین میتواند یکی از جذابترین مکانها برای دیدن باشد. گرجستانیها دل خوشی از استالین نداشتند. اما استدلال آنها برای ادامه فعالیت این موزه خود درخور توجه است. استالین در سال 1953 از دنیا رفته و موزه مذکور اندکی پس از آن ساخته شده است. با این حال تا مدتها این موزه به علت تنفر گرجستانیها از استالین بسته بود تا اینکه بنا به سیاستهای اقتصادی این کشور در جذب گردشگر، موزه استالین نه تنها باز شد بلکه توسعه یافت. سیاستی که اکنون با جذب هزاران گردشگر و درآمدزایی فوقالعاده نتیجه خود را نشان داده است.
جالب آنکه استالین مدت زمان زیادی در ساختمان موزه زندگی نکرده است. او به فاصله سالهای 1901 و 1902 در این ساختمان زندگی کرده است. در این مدت کوتاه نیز باز هم در ساماندهی اعتراضات کارگری دستی بر آتش داشته است. به طوری که او در این مدت به ساماندهی کارگران قیرکار کمک کرده است. با این حال، گرجستان تلاش کرده وسایلی که از سایر نقاط دیگر مربوط به استالین بوده را به این مکان بیاورد تا گردشگران از آن بازدید کنند. در مدت زمانی که او در این ساختمان حضور داشته، بیشتر اقوام و نزدیکان استالین با وی آشنایی داشتند. اما در موزه باتومی استالین چه خبر است؟
در این موزه تلاش شده تا وسایل و اشیاء مربوط به دیکتاتور سابق شوروی گردآوری شود. موزه مذکور دارای چهار سالن و چندین اتاق است که کف سالنها از سنگ مرمر و فرش قرمز پوشیده شده است. در سالن اول موزه، تصاویری از زندگی استالین و زندگینامه او وجود دارد. همچنین به طور خلاصه تلاش شده تا در مقالاتی به معرفی استالین پرداخته شود. در سالنهای دیگر تلاش شده تا نحوه زندگی استالین نمایش داده شود. همچنین در این سالنها به طرق مختلف به معرفی حزب کمونیست پرداخته شده است. در اتاقهای این موزه برخی هدایا و وسایل شخصی استالین نمایش داده شده است.
یکی از بخشهای جذاب موزه مذکور، وسایل و تجهیزات شخصی استالین است که از جمله آنها میتوان به کلاه، کفش، پالتو و چکمههای وی اشاره کرد. صندلی و میز تحریر استالین یکی دیگر از وسایل شخصی وی بوده که از کرملین به این موزه انتقال داده شده است. لباس نظامی او، عکسهایی از دوران حیات وی و برخی موراد دیگر از جمله وسایل شخصی استالین در این موزه به شمار میرود.
حوله استالین یکی دیگر وسایلهای شخصی اوست که مرور زمان باعث شده تا نخنما شود. در این موزه همچنین عکسها و نامههای مختلفی از دیکتاتور سابق شوروی یافت میشود که برای علاقمندان به تاریخ درخور توجه است. همچنین واگن قطار اختصاصی استالین یکی دیگر از مورادی است که عمدتا توجه گردشگران را در بازدید از این موزه به خود جلب میکند. در بخش دیگری از این موزه به جریان غلبه استالین بر نازیها در زمان جنگ جهانی اشاره شده و آن را به تصویر کشیدهاند. لازم به ذکر است که فضای بیرونی و دورنی موزه استالین از طراحی خاصی برخوردار بوده و عموما توجه گردشگران را به خود جلب میکند. همچنین یکی از نکات جالب توجه آن وجود هدیهای است که از طرف ایرانیها به استالین داده شده است. در یکی از سالنها میتوان هدایا کشورها و افراد مختلف به وی را مشاهده کرد که یکی از آنها قاب خاتمی است که گویا ایرانیها آن را به استالین هدیه دادهاند. این مورد را میتوان با پرسش از راهنمای موزه مشاهده کرد. چرا که هدایای زیادی از سایر کشورها وجود دارد. به طور کل موزه باتومی استالین منبعی بکر برای علاقمندان به تاریخ گرجستان، استالین، حزب کمونیست و شوروی سابق است.
موزه مذکور معمولا از ساعت 10 صبح الی 6 بعدازظهر برای بازدید عموم مردم باز است. البته در ماههای مختلف سال ساعات بازدید معمولا تغییر خواهد کرد. به طوری که در ماههایی از سال که هوا زودتر تاریک میشود ساعت کاری موزه از ساعت 10 صبح الی 5 بعدازظهر است. نکته دیگر آنکه بازدید گروهی از این موزه معمولا موجب تخفیف در پول پرداختی بلیط میشود. بنابراین بهتر است که به صورت گروهی و دسته جمعی به بازدید آن بروید.
جهت رزرو تور گرجستان می توانید با کارشناسان ما در سامانه رزرواسیون تریپ پلاس تماس بگیرید. 41365-021
دیدگاه ها